Asgari Ücret ve Züğürt Ağa’lar? - Ahmet Aytaç

‘Asgari ücret yeterli mi?’ sorusuna evet cevabını veren bir tek kesim vardır sanırım. “Asgari ücret 8 binin üzerine çıkmasın,  aksi halde Züğürt Ağa`ya döneriz!”  endişesi taşıyan sendika başkanlarını kastediyorum. Önce yapılan zammın teknik boyotunu ele alalım. Özellikle sendikaların tavrına özel bir paragraf ayırmak istiyorum.

2023 Asgari Ücret 8.500 TL oldu


Yeni yılda uygulanacak asgari ücret brüt 10 bin 8 TL, net olarak da 8 bin 506 TL oldu. 2022 Temmuz ayına göre asgari ücret yüzde 54,66 arttı. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu. Bu rakamın 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşu SGK Primi (işveren payı), 200 lira 16 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.

Asgari ücret artışı, daha önce bu köşede yazdığım bir yazıda belirttiğim gibi gerçekleşti. Enflasyon düşüyor mu? yazısının son paragrafını bir kere daha istifadenize sunuyorum.

Asgari ücret ne kadar olacak?

Mevcut 5 bin 500 Türk lirası olan asgari ücrete ne kadar zam yapılacağına dair iddialar havada uçuşuyor. Ancak TÜİK verileri baz alınacak. Yıl içerisinde yüzde 30 zam yapan hükümetin, enflasyonu baz alarak yapacağı zam toplamda yüzde 85,51 (yıl sonu böyle kalsa) olsa bile (yüzde 55,51 yeni zam yapılır) rakam beklentilerin çok altında kalır. Yani demem o ki, beklentileri çok yüksek tutup hayal kırıklığına uğramayınız. Bu işin bir de iş dünyası tarafı vardır. Bütün dengeleri gözeterek iki tarafın da gönlünü hoş tutacak formülü bulmak da hükümet yetkililerine kalmış.

Sendikaların dediği mi oldu?

8.500 TL asgari ücret yeterli mi? tartışmaları sürüp giderken bir şey dikkatimi çekti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret açıklandıktan sonra, katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamaya takıldım.

Açıklamayı olduğu gibi alıyorum buraya:

“Bunu Türkiye’de ilk defa söylüyorum.  Ben bütün sendikalarla görüştüm. İşçi sendikaları başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey şu. Dediler ki ‘Siz, 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz biz o kadar zor durumda kalırız’ dediler. Çünkü ‘bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, o zaman sendikalar fonksiyonsuz hale gelirler.”
yazının tamamını okumak için https://kalegundem.com/author/ahmet-aytac/asgari-ucret-ve-zugurt-agalar/ linkine tıklayınız.
Magazin Analiz Solhan Haber Estetik Uzmanı

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski