Enflasyonda gerileme dönemi

 Kasım'da yıllık enflasyon 1,5 yılın ardından ilk kez yavaşladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım'da yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu. Aylık olarak artış yüzde 2,88 düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle aylıkta artış serisi 47. aya yükseldi. Kasım ayında enerji grubunun etkisiyle üretici enflasyonunda ise çok daha hızlı bir toparlanma izlendi. Ekim'de aylık yüzde 7,83 olan üretici enflasyonu Kasım'da yüzde 0,74 olarak kaydedildi.

Enflasyonda 1,5 yıl sonra ilk yavaşlama
Enflasyonda 1,5 yıl sonra ilk yavaşlama

Enflasyon Kasım'da hız keserek, yıllık olarak 1,5 yıl sonra ilk kez yavaşladı.

Kasım'da yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu.

Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 85,51 olarak kaydedilmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aylık olarak Kasım'da enflasyon yüzde 2,88 oldu. Aynı dönemde çekirdek enflasyonda da yavaşlama izlendi. Kasım'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 68,91 olarak kaydedildi. Ekim'de yıllık çekirdek enflasyon yüzde 70,45 olarak gerçekleşmişti.

Üretici enflasyonundaki toparlanma tüketici enflasyonuna göre daha sert oldu. Buna göre Ekim'de yüzde 157'yi aşan yıllık üretici enflasyonu Kasım'da yüzde 136,02 oldu. Aylık bazda ise üretici fiyatları bu dönemde yüzde 0,74 arttı.

En yüksek yıllık artış ulaştırmada

Verilere göre, Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış yüzde 107,03 ile ulaştırma grubunda oldu.

Ulaştırma grubunu yüzde 102,55 ile gıda ve alkolsüz içecekler; yüzde 92,83 ile ev eşyası izledi.

Aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Alkollü içecekler ve tütün grubunda fiyatlar aylık olarak yüzde 3,19; lokanta ve otellerde ise yüzde 3,18 arttı.

Kasım ayında, endekste kapsanan 144 temel başlıktan 17 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı.

119 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Piyasa sınırlı yavaşlama bekliyordu

Kasım ayına ilişkin Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ankette yıllık enflasyon beklentisi yüzde 84,33 olarak belirlenmişti.

Yıllık enflasyon için en yüksek tahmin yüzde 85,30, en düşük tahmin ise yüzde 82,70 seviyesinde oluşmuştu. Aylık bazda ise enflasyonun yüzde 2,85 olması bekleniyordu.

Üretici enflasyonu enerji katkısıyla yavaşladı

Üretici enflasyonunda yaşanan sert yavaşlamada enerji grubundaki negatif aylık enflasyonun etkisi hissedildi. Kasım ayında elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme grubunda aylık olarak fiyatlarda yüzde 5,17'lik gerileme izlendi.

Kok ve rafine petrol ürünleri fiyatlarında yüzde 2,02'lik ana metallerde ise yüzde 0,7'lik düşüş kaydedildi.

Öncü göstergelerden yavaşlama sinyali gelmişti

Enflasyon açısından öncü göstergelerden biri olarak kabul edilen İTO endekslerinden de Kasım ayı için yavaşlama sinyali gelmişti. İstanbul’da tüketici fiyatlarını izleyen Ücretliler Geçinme Endeksi Kasım ayında yıllık yüzde 105,55 artış kaydederek 27 yılın zirvesinden gerilemişti.

Türk-İş'in Kasım ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasında ise gıda enflasyonundaki yükselişin sürdüğü izlendi. Araştırmaya göre, aylık gıda enflasyonu aylık yüzde 4,87 artarken, yıllık değişim yüzde 137,38 olmuştu.

Bakan Nebati'den enflasyon yorumu

Enflasyon verisini değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girildiğini belirterek "Bu gelişmede, uluslararası emtia fiyatlarının nispeten sakin seyri ile küresel koşullardaki bazı iyileşmeler etkili olduğu gibi Kur Korumalı Mevduat ve devreye aldığımız diğer pek çok önlemin Türk Liramızda sağladığı istikrarlı duruş kuşkusuz etkili olmuştur. Önümüzdeki aydan itibaren etkisini gösterecek olan baz etkisiyle de enflasyondaki düşüş eğilimini, bu ay Yİ-ÜFE’de olduğu gibi, daha keskin hissetmeye başlayacağız." ifadesini kullandı.

kaynak: blomberg ht

Magazin Analiz Solhan Haber Estetik Uzmanı

1 Yorumlar

  1. Kasım'da yıllık enflasyon 1,5 yılın ardından ilk kez yavaşladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kasım'da yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu. Aylık olarak artış yüzde 2,88 düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle aylıkta artış serisi 47. aya yükseldi. Kasım ayında enerji grubunun etkisiyle üretici enflasyonunda ise çok daha hızlı bir toparlanma izlendi. Ekim'de aylık yüzde 7,83 olan üretici enflasyonu Kasım'da yüzde 0,74 olarak kaydedildi.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski